Sladké keto snídaně
Snídaně při ketogenní dietě nemusí být jen slané. Existuje mnoho sladkých jídel, které obsahují jen minimum sacharidů. Můžete si je proto bez výčitek dopřát ke snídani i v průběhu ketogenní diety. Přinášíme vám několik receptů, které vám zpříjemní vstup do nového dne, nabijí vás plně energií a k tomu skvěle chutnají.
Chia pudink
200ml mandlového mléka (lze použít i klasické)
4 polévkové lžíce chia semínek
1 polévková lžíce konopných semínek
1 polévková lžíce nepražených kakaových bobů
sladidlo dle chuti
trochu mleté vanilky
(1 polévková lžíce kokosového prášku – není nutný)
Do misky (sklenice) nalejeme mléko, přidáme chia i konopná semínka, kakaové boby, vanilku, kokosový prášek a osladíme dle chuti. Pořádně promícháme a necháme odstát 15 minut, přičemž každých 5 minut puding ještě promícháme (aby se semínka rovnoměrně usadily a neklesly na dno). Uložíme do lednice na příští den. Dozdobíme čerstvým ovocem (jahody, borůvky, maliny) a domácí šlehačkou či mascarpone.
Pokud máte raději čokoládovou chuť, můžete do pudingu přidat dvě lžíce kakaa.
Keto termix
250ml smetany (30%)
75 – 100 g vysokoprocentní čokolády
250 g tučného tvarohu
Smetanu nalejeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a rozpustíme v ní čokoládu tak, aby v ní nebyly kousky. Je ještě horké směsi (ne vařící) poté metličkou zašleháme tvaroh. Vlijeme do mističek a necháme ztuhnout do druhého dne v ledničce. Dozdobíme čerstvým ovocem (jahody, borůvky, maliny), plátky mandlí a domácí šlehačkou či mascarpone. Pokud chceme verzi bez čokolády, do svařené smetany vmícháme 1 polévkovou lžíci ochuceného proteinu. Termix si tak můžete udělat téměř s jakoukoliv příchutí.
Z této dávky vycházejí dvě porce.
Keto vafle
1 hrnek mandlové mouky
3 vejce
250ml smetany (lze použít klasické mléko nebo oříšková mléka)
½ čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Ghee na vymaštění vaflovače (lze použít i kokosový olej)
Vanilkový extrakt
Sladidlo (není nutné)
Vaflovač nahřejeme a vymažeme ghee (pozor, těsto má tendenci se hodně lepit). Mouku, smetanu, extrakt, popř. sladidlo a prášek do pečiva promícháme, přidáme žloutky a nakonec opatrně zašleháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vaflovače. Během pečení vaflovač neotvíráme, jinak se vafle potrhají. Z této dávky vychází 8 vaflí.
Upečené vafle můžeme podávat spolu se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem, s oříšky, se skořicí, atd.
Lněná kaše
1 hrnek smetany (lze použít klasické mléko nebo oříšková mléka)
3 lžíce mletých lněných semínek (nebo lněné mouky)
2 lžíce mandlové mouky
Sladidlo dle chuti
1 vejce
Smetanu zahřejeme, přidáme do ní mouky, popř. sladidlo a na mírném plameni za stálého mícháni uvaříme kaši (trvá to asi 3 minuty). Odstavíme z ohně a ještě do horké kaše vmícháme vejce pomocí metličky. Kaši podáváme posypanou kakaem a s kouskem másla, nebo s čerstvým ovocem.
Keto smothie (2 porce)
250 ml kokosového mléka
2 hrnky mraženého ovoce (jahody, maliny, borůvky, rybíz…)
Sladidlo dle chuti
Kokosové mléko promícháme a nalejeme do mixéru. Přidáme mražené ovoce a sladidlo dle chuti. Vše rozmixujeme do požadované konzistence.
Keto cereálie
1 hrnek mandlové mouky
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
1 polévková lžíce lněných semínek
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 polévková lžíce kokosového oleje
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které vyválíme mezi pečícími papíry na placku tenkou asi 2mm. Vrchní papír sloupneme a placku nakrájíme do požadovaného tvaru.