Menu

Low carb cukroví – jak na vánoční pečení

4. 12. 2020
15 minut čtení

Vánoce bez cukroví by nebyly pravé Vánoce. Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, perníčky nebo linecká kolečka. Co když jste ale na proteinové dietě, kde se s nějakým tím mlsáním moc nepočítá? Nebojte se, svých oblíbených druhů se vzdávat nemusíte. Stačí jen zvolit správné ingredience. Jak tedy na low carb cukroví? To si přečtete v našem dnešním článku.

Také jsme pro vás posbírali nejrůznější recepty na to nejtradičnější české low carb cukroví – na legendární vosí hnízda.

Low carb cukroví si můžete „s mírou“ dopřát i při ketonové dietě.

Pečení low carb cukroví není žádná věda. Péct se dá i bez mouky a cukru. Potřebujete pouze trochu jiné ingredience. Ale žádnou exotiku. Všechny suroviny na low carb cukroví jsou běžně dostupné. Někdy dokonce můžete využít to, co už ve spíži máte. Abyste těsně před svátky nemuseli tápat a složitě vymýšlet, co použít, máme pro vás jednoduchý přehled s několika tipy.

MOUKA

Obilninové mouky jsou tabu. Nahradit se dají snadno moukami z ořechů. Nejnižší obsah sacharidů má mandlová mouka a kokosová mouka. Ty se také nejlépe hodí na pečení low carb cukroví. Použít ale můžete i jiné druhy – kešu, para, lískové nebo vlašské ořechy.

Koupit ořechovou mouku v obchodě je relativně drahé. Nejlíp uděláte, pokud si ji vyrobíte doma sami. Stačí vám k tomu ruční nebo elektrický mlýnek na ořechy. Pokud máte citlivé zažívání, je dobré ořechy přes noc namočit do vody, pak usušit a teprve poté semlít na mouku. Větší jemnosti docílíte, když mouku po semletí ještě prosejete přes husté síto.! Pozor si musíte dát na trvanlivost. Ořechové mouky rády žluknou. Díky vysokému obsahu tuku nevydrží tedy tak dlouho jako běžné mouky z obilí.  

Pozor si musíte dát na trvanlivost. Ořechové mouky rády žluknou. Díky vysokému obsahu tuku nevydrží tedy tak dlouho jako běžné mouky z obilí.  

CUKR

Bílý, třtinový, kokosový, moučka nebo krupice – ani jeden při pečení low carb cukroví použít nesmíte. Zákaz platí i pro javorový, datlový, kukuřičný nebo jakýkoliv jiný sirup. A červenou mají i fruktóza nebo med. Povoleny jsou pouze alkoholové cukry, neboli polyoly. Mezi ně patří erythritol nebo xylitol. Dalším povoleným sladidlem je čistá stévie a v malém množství i čekankový sirup.

Při výběru ingrediencí pro pečení dejte pozor i na skrytý cukr. Můžete ho najít třeba u různých polev používaných na zdobení cukroví nebo u vanilkové pasty.

VANILKA

Vůně vanilky vás naladí na tu správnou sváteční atmosféru. U nízkosacharidového pečení použijte vanilkový lusk. Přidat můžete samotná semínka z vnitřku lusku nebo si vyrobit vlastní vanilkové sladidlo. Stačí přidat vyškrábnutý lusk do vámi oblíbeného sypkého sladila.

Pozor na vanilkový cukr v sáčku. Ten při pečení low carb cukroví používat nemůžete.

KŮRA

Citronová, limetová nebo pomerančová kůra dodají vašemu low carb cukroví ten správný chuťový šmrnc. Navíc bude krásně vonět.

Používejte pouze kůru z bio citrusů nebo chemicky neošetřených plodů.

VEJCE

Do ketonové diety vejce jednoznačně patří. Používejte je do pečení low carb cukroví podle libosti, tedy jak jste zvyklí z běžného vánočního pečení.

Dejte přednost kvalitním vejcím a kupujte raději ty z volného chovu nebo s označením bio.

VÁNOČNÍ KOŘENÍ

Raději než kupovat předpřipravené směsi si namixujte vlastní vánoční koření. Hřebíček, kardamom, skořice nebo i zázvor – to vše je povolené.

Určitě použijte skořici. Pomáhá snížit hladinu inzulinu po jídle a její vůně k Vánocům neodmyslitelně patří.

ČOKOLÁDA

Při pečení low carb cukroví čokoládu použít můžete. Snažte se najít takovou, která obsahuje co nejvíce kakaa, ideálně 70 % a více. Čokoládu při pečení využijte nejvíce na polevy. Stačí rozpustit a přidat třeba kokosový olej. V kombinaci se šlehačkou můžete vyrobit čokoládovou ganache.

U tmavých čokolád hlídejte obsah kakaa. Mléčné nebo ochucené by měly místo cukru obsahovat sladidla.

SKLADOVÁNÍ A TRVANLIVOST

Low carb cukroví neobsahuje cukru, který slouží jako konzervant. Jeho trvanlivost je tedy kratší než u běžného cukroví. Pro skladování jsou nejvhodnější uzavíratelné nádoby a lednice.

Low carb cukroví byste měli připravovat až těsně před svátky.

Recept na vosí hnízda

Vosí hnízda, vosí úly, včelí úlky – každý je nazývá jinak. Vánoce si bez této klasiky ale dovede představit málokdo. A pokud jste právě na ketonové dietě, je to o to těžší. Naštěstí připravit si vosí hnízda jako low carb cukroví není nic složitého. Našli jsme vám 3 recepty, ze kterých si podle ingrediencí můžete vybrat ten váš nejoblíbenější.

1/ Vosí hnízda podle Cukrfree: https://cukrfree.cz/vosi-hnizda/

2/ Vosí hnízda podle JsemLowCarb: https://www.jsemlowcarb.cz/vosi-hnizda-ci-vceli-uly/

3/ Vosí hnízda podle LowCarber: https://www.facebook.com/LLowCarber/posts/700670133662384/

Vosí hnízda připravujte až těsně před svátky. Hrozí totiž, že vám do Štědrého dne nezbyde ani kousek. A také se nepečou, proto nemají až tak dlouhou trvanlivost.


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli