Keto vánoční cukroví, aneb tradiční české pochoutky v keto úpravě
Vánoce jsou kouzelným obdobím plným tradic, mezi které neodmyslitelně patří také cukroví. Pokud se domníváte, že letos budete muset na rohlíčky, perníčky nebo voňavé linecké zapomenout, jste na omylu. I pro tyto tradiční české laskominy existuje jejich chutná keto verze. Na nic nečekejte a začněte péct ještě dnes, aby se cukroví stihlo pěkně rozležet.
KETO vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 250 g mandlové mouky
- 90 g másla
- 1 žloutek
- 40 g čerstvého neochuceného sýra (např. President, Philadelphia)
- 70 g sladidla (xylitol nebo erythritol)
- 1/2 lžičky xantanové gumy
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu)
- špetka soli
- erythritol na poprášení
Postup:
Vejce, sýr a máslo si předem vytáhneme z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Poté je smícháme. Do jiné mísy nasypeme mouku, xantanovou gumu, prášek do pečiva, sůl, citrónovou kůru, vanilkovou esenci a pečlivě promícháme. Obě směsi nyní spojíme. Je potřeba těsto velmi dobře zpracovat, ideálně ručně promnout, aby se tekuté a sypké přísady dobře propojily. Zpracované těsto zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme v lednici odpočinout několik hodin, ideálně však přes noc.
Před pečením necháme těsto v teple mírně povolit. Poté tvarujeme rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C jen pár minut. Upečené rohlíčky poznáte podle toho, že budou mít narůžovělé konce.
Pro získání vzhledu tradičních rohlíčků je možné je ještě teplé obalit v práškovém sladidle – např. erythritolu.
KETO linecké cukroví
Suroviny:
- 300 g mandlové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 200 g másla
- 150 g erythritolu
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 vajíčko
- 2 lžičky citrónové kůry
- pár kapek vanilkového extraktu
- Low Carb marmeláda na plnění
Postup
Těsto je dobré si připravit alespoň den předem. Kromě toho, že je kvalitně uležené a tedy chutnější, lépe se s ním také pracuje. Nachystáme si dvě mísy – v jedné spojíme všechny tekuté přísady (kromě marmelády) a ve druhé suché ingredience. Poté postupně do tekuté směsi přimícháváme sypkou směs. Pořádně těsto prohněteme rukama, zabalíme do fólie a uložíme do lednice alespoň přes noc. Nebojte se těsto nechat v lednici i déle – vydrží i několik dnů.
V den pečení těsto vytáhněte s předstihem, aby stihlo povolit a poté jej opatrně vyválejte mezi dvěma vrstvami pečicího papíru. Pokud se těsto bude lepit, můžete jej podsypat kokosovou nebo mandlovou moukou. Z těsta vykrajujte požadované tvary (v párech) a ty poté přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 7-8 minut. Čerstvě upečené cukroví je velmi křehké, proto jej nechte vystydnout přímo na plechu. Vychladlé cukroví poté slepujte s pomocí low carb marmelády.
Nebojte se experimentovat a jako náplň využít třeba lískooříškový krém – např: https://www.ketomix.cz/liskooriskovy-krem-se-stevii-380-g/
KETO perníčky
Suroviny:
- 100 g slunečnicové mouky
- 2 lžíce xylitolu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 1 vejce
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- ½ lžičky xantanové gumy
- Špetka soli
Postup
Nejdříve si rozmixujte xylitol na hladký prášek. Poté přidejte všechny sypké suroviny a důkladně zamíchejte. V druhé míse si rozmíchejte vejce a kokosový olej. Spojte sypkou a tekutou směs dohromady a důkladně prohnětejte. Takto zpracované těsto zabalte do folie a uložte na několik hodin do lednice.
V den pečení nechte těsto při pokojové teplotě chvíli povolit a poté na válu pomoučeném slunečnicovou nebo mandlovou moukou rozválejte na plát silný cca 5 mm. Vykrajujte tvary a přemisťujte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut.