Jak správně jíst? Nepodceňujte přípravy.
Jak správně jíst v dnešní uspěchané době? Pro mnoho lidí může být náročné dodržovat zdravou ketogenní stravu. Jednou z možností, jak se s tím lépe popasovat, je nenechávat vše na poslední chvíli, lépe plánovat a hlavně připravovat si jídlo předem.
Jaké jsou výhody vaření dopředu?
- Pokud si připravíte oblíbené jídlo několik dní dopředu, pak máte výhodu, že jej budete jíst v čase, kdy na něj máte chuť.
- Když vás v práci nebo doma přepadne hlad, nebudete muset už nic chystat.
- Nehrozí vám ani to, že z vlčího hladu slupnete první nezdravou věc, která se vám dostane do ruky.
- Zabráníte přejídání. Právě optimální velikost porcí je jedním ze způsobů jak správně jíst.
Pokud vás nepřesvědčí zdravotní výhody, zkuste se podívat na ty finanční. Když si budete dopředu vařit doma, nebudou vás lákat nezdravá vysoko-sacharidová jídla z restaurací. Máte také kontrolu nad veškerými ingrediencemi, které máte na talíři a se kterými se pak musí vypořádat vaše tělo.
SPRÁVNÝM PLÁNOVÁNÍM PŘEDEJDETE ZBYTEČNÝM NÁKUPŮM, UŠETŘÍTE A TAKY ZABRÁNÍTE PLÝTVÁNÍ JÍDLEM.
A tady jsou podrobněji další výhody plánování a přípravy jídla dopředu:
Ušetříte čas.
Přípravy a samotné vaření vám samozřejmě zaberou nějaký ten čas. Odhadem tak 2 až 3 hodiny. Myslete ale na to, kolik času ušetříte během týdne.
Pokud vám příprava každého jídla zabere 15 minut (což je asi ten nejkratší možný čas) a budete jíst pětkrát denně, 5 dní v týdnu, vezme vám to celkem 6 a čtvrt hodiny vašeho času. Ušetříte tedy více než 3 hodiny týdně a to nepočítáme nádobí, které musíte každý den uklidit.
Tip pro ty, kteří chtějí ušetřit čas, ale nechtějí vařit.
Pokud jste na keto dietě, ale nemáte čas ani chuť vymýšlet jídelníček a vařit, můžete využít přesně sestavení jídelní balíčky. Mají přesný počet porcí a jídla se připravují jednoduše během pár minut.
Ušetříte peníze.
Spoustu lidí si myslí, že vaření je drahé. Ale není tomu tak. Při správném plánování vás domácí strava vyjde o dost levněji než kupované polotovary nebo jídlo z restaurací. Navařit se dá na několik dní dopředu. Navíc, pokud máte určité zdravé jídlo v oblibě, můžete uvařit větší množství a dopřát se ho klidně dva nebo tři dny po sobě.
Naučíte se lépe plánovat.
I chytré plánování je způsob jak správně jíst. Spočítejte si na začátku každého týdne, kolik jídel budete potřebovat. Nezapomeňte zahrnout svačiny. Zamyslete se také nad tím, jestli vás daný týden nečekají nějaké oslavy nebo setkání s přáteli. I tam je potřeba naplánovat řešení, které neohrozí zdravý jídelníček nebo vaši peněženku.
Máte méně stresu.
Mnoho lidí si myslí, že vaření dopředu je stresující záležitost. Zapomínají ale na to, že daleko více stresu jim přinese, když každé ráno, poledne a večer pospíchají, aby si připravili zdravé jídlo. Nebo si na poslední chvíli koupili něco nezdravého.
Když se vyzbrojíte pořádným plánem, zbavíte se stresu z přípravy jídla nejen o víkendu, ale i v pracovní dny. A víte, co se stane, když hladina stresu klesne? Klesne také hladina kortizolu, hormonu, který je zodpovědný za ukládání tuku.
Dopřejete si rozmanitost na talíři.
Když nebudete plánovat, existuje velká šance, že budete jíst dokola jedna a ta samá jídla. Pokud si ale budete jídelníček pravidelně dopředu připravovat, máte možnost mít přehled o tom, co jíte. To znamená i možnost jídla obměňovat nebo zkoušet nová. Pestrost ve stravě je totiž také klíčem k tomu jak správně jíst.
Pohlídáte si optimální velikost porcí.
Pokud chcete shodit, musíte najít způsoby, jak správně jíst. Jedním z nich je i hlídání kalorického příjmu. Menší porce znamenají méně kalorií. A také žádné přejídání. Při přípravě jídla dopředu snáz ohlídáte vaši optimální porci. Vše si můžete v klidu předem navážit a dát do krabiček. Vždy tak sníte jen to, co vašemu tělu prospěje.
Vaše tělo bude v rovnováze.
Když budete jíst stravu bohatou na bílkoviny, zeleninu, ovoce a zdravé tuky, budete mít dostatek energie i vyrovnanou mysl. Když si budete jídlo chystat dopředu, víte, že svému tělu dáváte veškeré živiny, které potřebuje pro správné fungování. A také, že díky tomu dokážete udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
Na závěr
Jak správně jíst? Je nutné připravovat veškeré jídlo dopředu? Nikoliv. Dělejte jen to, co vám nejlépe vyhovuje. Vše si přizpůsobte vašemu rozvrhu a náročnosti dne nebo týdne. Když víte, že nestíháte uvařit večeři, připravte ji dopředu.
Můžete si s předstihem chystat jen obědy, abyste si je nemuseli kupovat a zbytečně tak utrácet.
I na snídani se můžete připravit předem. Třeba si do mrazáku nachystat nakrájenou zeleninu, kterou pak jen přidáte na pánev s vajíčky a máte skvělou omeletu.