Hřejivé zimní keto polévky
Říká se, že únor je jedním z nejdepresivnějších měsíců v roce. Už několik měsíců je chladno a sluníčko člověk vidí jen zřídka. Pro toto počasí jsou ideálním doplňkem našeho jídelníčku hřejivé syté polévky. Představujeme vám recepty na pět skvělých netradičních polévek.
Polévka z máslové dýně
- 1 velká máslová dýně
- 2 brambory
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce másla
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 velká mrkev
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- lžíce tymiánu + na ozdobu
- sůl, pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím si dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, stejně tak i brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dýni i brambory vysypte na plech, řádně osolte (dýně potřebuje hodně soli), opepřete a přidejte 2 lžíce olivového oleje. Pečte do měkka, 25 minut.
Mezitím ve velkém hrnci na mírném ohni roztavte máslo a zbývající lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, celer, mrkev a vařte cca 7 až 10 minut, dokud nezměknou. Osolte, opepřete a vsypte tymián. Přidejte opečenou dýni a brambory a vlijte kuřecí vývar. Vařte 10 minut a poté rozmixujte ponorným mixerem. Dochutit můžete smetanou. Podáváme zdobené tymiánem.
Chřestová polévka
- 800 g chřestu
- 2 lžíce másla
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 1 stroužek česneku
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- pažitka nebo kopr na ozdobu
Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte prolisovaný česnek a nechte minutu rozvonět. Přidejte chřest nakrájený na centimetrové kousky. Směs osolte, opepřete a opékejte dozlatova asi 5 minut. Poté přidejte vývar, přikryjte a nechte vařit 10 až 15 minut, dokud chřest nebude měkký. Stále by ale měl být pěkně zelený. Poté rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a lehce prohřejte. Ochuťte solí a pepřem a dozdobte bylinkami.
Květákovo-slaninový krém
- 1 květák
- 4 plátky slaniny, nakrájené na centimetrové kostičky
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky celeru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 dcl 33% smetany
- Sůl, pepř, tymián
Ve velkém hrnci na mírném ohni opečte slaninu, dokud není křupavá, odlijte přebytečný tuk (ponechte jen cca 2 lžíce). Poté do hrnce přidejte cibuli, mrkev a celer – vše nakrájené na kostičky. Dochutíme solí a pepřem. Vařte do měkka asi 5 minut. Přidejte česnek a nechte 1 minutu opékat. Přidejte tymián a na kostičky nakrájený květák. Přilijte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud květák nezměkne. Bude to trvat asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ozdobte kousky pečené slaniny.
Tomatovo-avokádová polévka
- 1 avokádo
- 500 g rajčat
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce avokádového oleje
- Sůl a pepř
Předehřejte troubu na 210°C. Na plech rozprostřete rajčata pokrájená na kostky a nasekaný česnek. Pokapejte je olejem, osolte, opepřete a pečte půl hodiny. Poté směs přeneste do mixéru, přidejte avokádo a celou směs rozmixujte dohladka. Poté přelijte do hrnce, přidejte kuřecí vývar a prohřejte a případně dochuťte bylinkami. Polévka je skvělá také zastudena.
Italská polévka s mletým masem a cuketovými nudlemi
- 500 g mletého masa, příp. kvalitní klobásy
- 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- Plechovka loupaných rajčat
- 2 lžíce protlaku
- ½ červené papriky
- ½ cibule
- 2 střední cukety
- Olivový olej
- Bazalka, oregano, sůl, pepř
Na dvou lžících olivového oleje opečte mleté maso a vařte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Toto bude trvat asi 10 minut. Přidejte rajčata, protlak, vývar a bylinky. Osolte a opepřete a nechte vařit na mírném ohni. Mezitím, co se polévka vaří, nakrájejte papriku a cibuli na kostičky a na trošce oleje opečte dozlatova. Poté přidejte do polévky a nechte ji vařit dalších 40 minut.
K polévce si připravte cuketové nudle: cuketu umyjte, osušte a vydlabejte středovou část se semínky – tu nebudete potřebovat. Nudle můžete připravit více způsoby – ideální je pomocí škrabky typu julienne. Pokud nemáte, pomoci si můžete i klasickou škrabkou na brambory a nožem. Poté nudle vhoďte do polévky a nechte ještě chvíli provařit.
Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmezánem.