Dělená strava – účinná dieta nebo jen matení smyslů?
Zatímco většina odborníků na výživu doporučuje pestrou stravu tvořenou kombinací všech tří makronutrientů (sacharidů, tuků a bílkovin), existují lidé, kterým se podařilo zhubnout právě díky tomu, že tyto tři složky jedli odděleně. Jak ale dělená strava funguje, a nejedná se spíše jen o matení našich smyslů?
Dělená strava, anglicky dissociated diet nebo taky Hay diet, byla vytvořena americkým lékařem Howardem Hayem, který v roce 1905 prodělal srdeční infarkt. V návaznosti na tuto příhodu začal studovat skupiny jídel a jejich vliv na trávící systém. Ze svého výzkumu usoudil, že zažívací orgány musí vytvářet a uvolňovat velké množství trávicích šťáv a enzymů, pokud rozkládají více makroživin najednou. Dr. Hay došel k závěru, že tento proces zbytečně zatěžuje orgány, zpomaluje trávení a v konečném důsledku vede k nahromadění toxinů, které způsobují únavu, obezitu a další vedlejší účinky. Svým výzkumem ovlivnil mnoho lidí, mezi nimi také známého průkopníka autoprůmyslu, Henryho Forda, který byl velkým fanouškem tohoto stravování.
Jaký je princip dělené stravy?
Princip dělené stravy spočívá v rozdělení potravin do 3 skupin podle způsobu jejich trávení. První skupinou jsou bílkovinné potraviny, které při trávení vyžadují velmi nízké pH, tedy kyselé prostředí. Naproti nim stojí sacharidy, které naopak potřebují při trávení zásadité prostředí. Konzumujeme-li obě složky potravy najednou, nedochází k optimálnímu procesu trávení a navíc může dojít k uvolňování nežádoucích látek.
Na rozdíl od keto diety by měly být konzumovány obě složky potravy. Podmínkou však je dodržet oddělení těchto jídel od sebe. Zpravidla se doporučuje střídání po dnech – jeden den konzumujete bílkovinné výrobky, druhý den sacharidy. Někteří odborníci doporučují oddělovat jen jednotlivá denní jídla, je-li mezi nimi dostatečně dlouhá pauza.
Bílkovinné potraviny
Mezi bílkovinné potraviny patří především maso, zejména červené. Ideální je libové, bez velkého množství tuku. Vepřové zde tedy nepatří. Pozor také na zpracování masa – trojobal či omáčky mívají základ z mouky, která patří do druhé skupiny potravin a nemůžete je tedy konzumovat najednou. Do jídelníčku bílkovinného dne však můžete zařadit ryby, plody moře, vejce, sýry a mléčné výrobky. Vhodné je také ovoce s nízkým obsahem sacharidů – tedy citrusy, jablka, broskve a exotické ovoce.
Sacharidové potraviny
V průběhu sacharidového dne si můžete dopřát pečivo, luštěniny (kromě sóji), zeleninu, nejrůznější přílohy a sladké druhy ovoce, jako jsou banány, fíky, datle, apod.
Neutrální potraviny
Mezi neutrální potraviny řadíme ty, které nemají významný negativní vliv na trávení. Můžeme je proto konzumovat samostatně anebo jako součást bílkovinných či sacharidových jídel. Řadíme zde zejména kvalitní tuky, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuků, sýry a uzené výrobky. Do neutrálních potravin řadíme také většinu zeleniny a ořechy.
Co způsobuje redukci hmotnosti?
Dělená strava je ve společnosti známá už více než sto let. Za tu dobu byla díky svým výsledkům podrobena několika výzkumům, přičemž se některé z nich rozcházejí v názoru na to, co způsobuje redukci hmotnosti při tomto stravování. Některé souhlasí s výzkumem trávicího systému podle dr. Haye. Současné výzkumy z Penn State University zase dokazují, že pokud lidé jedí chuťově jednoduché jídlo, jakým je právě to „rozdělené“, stává se pro ně méně uspokojivýma mají tendenci přestat jíst dříve, než by tomu bylo u jídel pestrých chutí. V konečném důsledku tak lidé podvědomě jedí až o 35 % méně kalorií.
Kritici této diety poukazují na to, že dieta nemá žádný zdravotní benefit. Pouze vás naučí přemýšlet o vašem jídle – o jeho množství a o tom, jak se po konzumaci jednotlivých jídel cítíte. I to je však možné považovat za benefit.