Menu

5 výborných receptů na letošní grilovačku v keto stylu

14. 7. 2021
10 minut čtení

Letní počasí přímo láká k vaření a stolování pod širou oblohou. Pro vyznavače keto diety máme dobrou zprávu. U grilování nemusíte chybět ani si na něj chystat nic speciálního do krabičky. O žádné dobroty nepřijdete. Většina jídel připravených na grilu se totiž hodí i do ketogenní diety. Třeba hamburgery, grilovaná ryba nebo zeleninové přílohy.

Většina mas připravovaných na grilu je ideální pro keto dietu. Jsou plná proteinu. Pozor si musíte dát jen na marinády a omáčky. Ty často obsahují cukr a další ingredience bohaté na sacharidy.

Pochutnat si můžete i na přílohách. Jen si je musíte přizpůsobit svému jídelníčku. Tradiční pečené brambory vyměňte například za květák. Salát si připravte ze zelené zeleniny.

Grilujete rádi a často? Pak se podívejte na našich 5 receptů na skvělá zdravá jídla, která si toto léto můžete vychutnat vy i vaše rodina a přátelé.

 

Grilované jehněčí kotletky s mátovým chimichurri

Vyměňte letos klasický steak za výtečné jehněčí. Je plné živin. Má hodně proteinu, zdravých tuků, vitamínu B12. Obsahuje i zinek, selen a železo. Kromě toho se dá připravit na spoustu způsobů. Hotové je na grilu za pár minut.

 

Ingredience na kotlety

  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 – 12 jehněčích kotlet

 

Ingredience na chimichurri omáčku

  • menší šalotka, nakrájená nadrobno
  • hrst pokrájených mátových listů
  • hrst pokrájené petrželové nati
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky balsamikového octa
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup

  1. V malé misce smíchejte všechno koření, citronovou šťávu a olivový olej. Směs natřete z obou stran na všechny kotlety. Zatímco budete připravovat omáčku chimichurri, nechte maso stranou odležet.
  2. Nakrájenou šalotku dejte do mísy. Přidejte nadrobno nasekanou mátu a petržel a zbytek ingrediencí. Vše promíchejte a dejte stranou.
  3. Gril rozpalte na střední teplotu. Kotlety grilujte asi 3 až 5 minut z každé strany.
  4. Ogrilované kotlety podávejte s omáčkou chimichurri.

 


TIP

Pokud se vám nechce připravovat vlastní omáčky, sáhněte po zálivkách a dresinkách, které neobsahují téměř žádné sacharidy, tuk, lepek ani laktózu. K masu si můžete dát třeba kečup bez kalorií, barbecue dresink nebo dresink s česnekem a bylinkami.


 

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Vyzkoušejte nový způsob grilování. Cedrové prkénko dodá lososu vynikající kouřové aroma a při servírování vypadá velmi elegantně. S takto připravenou rybou podávanou s výborným krémovým okurkovo-koprovým dipem si budete připadat jako ve vybrané restauraci.

 

Ingredience na lososa

  • 700 g čerstvého lososa
  • 1 lžička olivového oleje
  • šťáva z poloviny malého citronu
  • trošku čerstvého kopru
  • sůl a pepř podle chuti

 

Ingredience na jogurtový dip

  • 200 g řeckého jogurtu
  • šťáva z poloviny citronu
  • ¼ salátové okurky, nastrouhané nadrobno
  • čerstvý kopr, pokrájený nadrobno
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup

  1. Cedrové prkénko namočte alespoň na 3 hodiny do vody. Šťávu z citronu nalijte na lososa, přidejte kopr, sůl a pepř.
  2. Gril rozpalte na střední teplotu. Lososa dejte na cedrové prkénko a položte na gril. Přiklopte a grilujte do požadovaného propečení. Na cedrovém prkénku to trvá o něco déle než přímo na grilu.
  3. Než se losos ugriluje, připravte si dip. Smíchejte všechny ingredience v misce. Ideální je připravit si dip den až dva dopředu. Chutě se pak lépe propojí.

 

 

Kuře v dijonské marinádě

Perfektní nízkosacharidová večeře pro celou rodinu. Marináda dodá tomuto kuřeti spoustu chuti. Je sladká, i když neobsahuje žádný cukr.

 

Ingredience

  • 6 vykostěných kuřecích stehen
  • čekankový sirup
  • dijonská hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • snítka čerstvého tymiánu

Postup

  1. Rozpalte gril na střední teplotu.
  2. S pomocí vidličky lehce propíchejte plátky kuřete, aby lépe nasáklo marinádu. Kuře dejte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby.
  3. V malé misce smíchejte sirup, hořčici, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a lístky tymiánu.
  4. Marinádu nalijte do sáčku nebo nádoby na kuře a promíchejte tak, aby se dostala ke všem plátkům. Buď můžete dát maso rovnou na gril a průběžně potírat zbylou marinádou nebo jej dejte ještě na pár hodin do lednice rozležet.
  5. Kuře opékejte asi 7 minut z každé strany.

 

 

Krůtí hamburgery se zázvorem

Zázvor, česnek a koriandr dodají těmto hamburgerům asijský šmrnc. Místo klasické bulky je podávejte mezi listy salátu. Dochutit je můžete kečupem bez kalorií.

 

Ingredience

  • 700 g mletého krůtího masa
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného nadrobno
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 lžíce česneku, prolisovaného
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup

  1. Rozpalte gril na vysokou teplotu.
  2. Ve větší míse smíchejte maso, koriandr, zázvor, česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, abys se všechny ingredience spojily.
  3. Rozdělte směs na 6 stejných porcí (pro lepší přesnost můžete použít váhu) a utvořte z nich bulky. S každou několikrát vší silou praštěte o prkénko nebo rovnou podložku. Vyženete tak nežádoucí vzduch a burgery budou lépe držet pohromadě.
  4. Vytvarujte 6 hamburgerů, které opečte na grilu zhruba 5 minut z každé strany.

 

 

Grilovaná bruschetta z avokáda

Avokádo je výborným zdrojem zdravých tuků, zároveň obsahuje málo sacharidů. Je tak ideální potravinou v keto jídelníčku. V této zdravější variantě bruschetty nahradí chléb, který má v keto dietě červenou. Náplň nemusíte v receptu dodržet do puntíku, ale můžete si s ní pohrát podle svých vlastních preferencí a dietních zásad.

 

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 avokáda, rozpůlená
  • 2 červená rajčata, nakrájená na kostičky
  • 2 žlutá rajčata, nakrájená na kostičky
  • 4 lžíce pokrájené bazalky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 50 gramů mozarelly, nakrájené na tenké plátky
  • 25 gramů parmezánu, nastrouhaného
  • balzamikový ocet

 

Postup

  1. Rozpalte gril na střední teplotu. Avokáda potřete olejem a položte na gril do té doby, než se na ně obtiskne mřížka.
  2. V misce smíchejte rajčata, 3 lžíce bazalky, zbylý olej, sůl a pepř.
  3. Naplňte směsí půlky avokád a přidejte pár kousků mozarelly. Dejte zpět na gril do míst, kde není příliš horko. Přiklopte a nechte sýr po dobu 1 až 2 minut povolit.
  4. Dejte na talíř, dozdobte parmezánem, balsamikovým octem a zbylou bazalkou.

Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli