5 výborných receptů na letošní grilovačku v keto stylu
Letní počasí přímo láká k vaření a stolování pod širou oblohou. Pro vyznavače keto diety máme dobrou zprávu. U grilování nemusíte chybět ani si na něj chystat nic speciálního do krabičky. O žádné dobroty nepřijdete. Většina jídel připravených na grilu se totiž hodí i do ketogenní diety. Třeba hamburgery, grilovaná ryba nebo zeleninové přílohy.
Většina mas připravovaných na grilu je ideální pro keto dietu. Jsou plná proteinu. Pozor si musíte dát jen na marinády a omáčky. Ty často obsahují cukr a další ingredience bohaté na sacharidy.
Pochutnat si můžete i na přílohách. Jen si je musíte přizpůsobit svému jídelníčku. Tradiční pečené brambory vyměňte například za květák. Salát si připravte ze zelené zeleniny.
Grilujete rádi a často? Pak se podívejte na našich 5 receptů na skvělá zdravá jídla, která si toto léto můžete vychutnat vy i vaše rodina a přátelé.
Grilované jehněčí kotletky s mátovým chimichurri
Vyměňte letos klasický steak za výtečné jehněčí. Je plné živin. Má hodně proteinu, zdravých tuků, vitamínu B12. Obsahuje i zinek, selen a železo. Kromě toho se dá připravit na spoustu způsobů. Hotové je na grilu za pár minut.
Ingredience na kotlety
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1,5 lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 8 – 12 jehněčích kotlet
Ingredience na chimichurri omáčku
- menší šalotka, nakrájená nadrobno
- hrst pokrájených mátových listů
- hrst pokrájené petrželové nati
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky balsamikového octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V malé misce smíchejte všechno koření, citronovou šťávu a olivový olej. Směs natřete z obou stran na všechny kotlety. Zatímco budete připravovat omáčku chimichurri, nechte maso stranou odležet.
- Nakrájenou šalotku dejte do mísy. Přidejte nadrobno nasekanou mátu a petržel a zbytek ingrediencí. Vše promíchejte a dejte stranou.
- Gril rozpalte na střední teplotu. Kotlety grilujte asi 3 až 5 minut z každé strany.
- Ogrilované kotlety podávejte s omáčkou chimichurri.
TIP
Pokud se vám nechce připravovat vlastní omáčky, sáhněte po zálivkách a dresinkách, které neobsahují téměř žádné sacharidy, tuk, lepek ani laktózu. K masu si můžete dát třeba kečup bez kalorií, barbecue dresink nebo dresink s česnekem a bylinkami.
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Vyzkoušejte nový způsob grilování. Cedrové prkénko dodá lososu vynikající kouřové aroma a při servírování vypadá velmi elegantně. S takto připravenou rybou podávanou s výborným krémovým okurkovo-koprovým dipem si budete připadat jako ve vybrané restauraci.
Ingredience na lososa
- 700 g čerstvého lososa
- 1 lžička olivového oleje
- šťáva z poloviny malého citronu
- trošku čerstvého kopru
- sůl a pepř podle chuti
Ingredience na jogurtový dip
- 200 g řeckého jogurtu
- šťáva z poloviny citronu
- ¼ salátové okurky, nastrouhané nadrobno
- čerstvý kopr, pokrájený nadrobno
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Cedrové prkénko namočte alespoň na 3 hodiny do vody. Šťávu z citronu nalijte na lososa, přidejte kopr, sůl a pepř.
- Gril rozpalte na střední teplotu. Lososa dejte na cedrové prkénko a položte na gril. Přiklopte a grilujte do požadovaného propečení. Na cedrovém prkénku to trvá o něco déle než přímo na grilu.
- Než se losos ugriluje, připravte si dip. Smíchejte všechny ingredience v misce. Ideální je připravit si dip den až dva dopředu. Chutě se pak lépe propojí.
Kuře v dijonské marinádě
Perfektní nízkosacharidová večeře pro celou rodinu. Marináda dodá tomuto kuřeti spoustu chuti. Je sladká, i když neobsahuje žádný cukr.
Ingredience
- 6 vykostěných kuřecích stehen
- čekankový sirup
- dijonská hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- snítka čerstvého tymiánu
Postup
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- S pomocí vidličky lehce propíchejte plátky kuřete, aby lépe nasáklo marinádu. Kuře dejte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby.
- V malé misce smíchejte sirup, hořčici, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a lístky tymiánu.
- Marinádu nalijte do sáčku nebo nádoby na kuře a promíchejte tak, aby se dostala ke všem plátkům. Buď můžete dát maso rovnou na gril a průběžně potírat zbylou marinádou nebo jej dejte ještě na pár hodin do lednice rozležet.
- Kuře opékejte asi 7 minut z každé strany.
Krůtí hamburgery se zázvorem
Zázvor, česnek a koriandr dodají těmto hamburgerům asijský šmrnc. Místo klasické bulky je podávejte mezi listy salátu. Dochutit je můžete kečupem bez kalorií.
Ingredience
- 700 g mletého krůtího masa
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného nadrobno
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžíce česneku, prolisovaného
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Rozpalte gril na vysokou teplotu.
- Ve větší míse smíchejte maso, koriandr, zázvor, česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, abys se všechny ingredience spojily.
- Rozdělte směs na 6 stejných porcí (pro lepší přesnost můžete použít váhu) a utvořte z nich bulky. S každou několikrát vší silou praštěte o prkénko nebo rovnou podložku. Vyženete tak nežádoucí vzduch a burgery budou lépe držet pohromadě.
- Vytvarujte 6 hamburgerů, které opečte na grilu zhruba 5 minut z každé strany.
Grilovaná bruschetta z avokáda
Avokádo je výborným zdrojem zdravých tuků, zároveň obsahuje málo sacharidů. Je tak ideální potravinou v keto jídelníčku. V této zdravější variantě bruschetty nahradí chléb, který má v keto dietě červenou. Náplň nemusíte v receptu dodržet do puntíku, ale můžete si s ní pohrát podle svých vlastních preferencí a dietních zásad.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 avokáda, rozpůlená
- 2 červená rajčata, nakrájená na kostičky
- 2 žlutá rajčata, nakrájená na kostičky
- 4 lžíce pokrájené bazalky
- sůl a pepř podle chuti
- 50 gramů mozarelly, nakrájené na tenké plátky
- 25 gramů parmezánu, nastrouhaného
- balzamikový ocet
Postup
- Rozpalte gril na střední teplotu. Avokáda potřete olejem a položte na gril do té doby, než se na ně obtiskne mřížka.
- V misce smíchejte rajčata, 3 lžíce bazalky, zbylý olej, sůl a pepř.
- Naplňte směsí půlky avokád a přidejte pár kousků mozarelly. Dejte zpět na gril do míst, kde není příliš horko. Přiklopte a nechte sýr po dobu 1 až 2 minut povolit.
- Dejte na talíř, dozdobte parmezánem, balsamikovým octem a zbylou bazalkou.