4 skvělé keto dezerty
Ačkoliv ketogenní dieta spočívá v omezení sacharidů, neznamená to, že si ke kávě už nikdy nedopřejete dobrý dezert. Přinášíme ukázku low-carb dezertů, které si můžete dopřát bez větších výčitek.
Jednoduché KETO Rafaelo
Suroviny:
- 50 g strouhaného kokosu
- 80 g mascarpone
- 10 g proteinu
- 10 mandlí
- kokos na obalení
Postup:
Kokos rozmixujeme dohladka. Přidáme protein a mascarpone a vymícháme hmotu, ze které pak tvarujeme kuličky. Ty pak obalujeme ve strouhaném kokosu. Recept odpovídá asi 15 kuličkám.
KETO koláč s ořechy
Suroviny
- Těsto
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek mletých ořechů, např. kešu nebo mandlí
- 1 hrnek mandlové mouky
- 100g másla (nejlépe grass-fed)
- Krém
- 800g krémového sýra Philadelphia
- 1 vejce
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- šťáva z citrónu
- vanilková esence
- stévie dle chuti
Postup
Všechny sypké suroviny na těsto smícháme dohromady se změklým máslem. Tímto těstem vyložíme koláčovou formu po dně i po stěnách a propíchneme jej na několika místech vidličkou, aby při pečení mohla odcházet pára a těsto se nezvedalo. Takto připravené těsto pečeme dozlatova (cca 15 minut) ve vyhřáté troubě na 160°C.
V míse smícháme suroviny na krém a ochutíme stévií dle chuti. Poté směs rozprostřeme na upečený korpus a pečeme dalších cca 25 minut. Takto připravený koláč necháme vychladnout.
Citronová KETO bábovka
Suroviny:
- 375 g kešu nebo mandlové mouky (nebo jemně rozemletých oříšků)
- ½ hrnku kefíru
- ½ hrnku kokosového mléka
- 3 vejce + 2 bílky
- 2 lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky mletého kardamonu
- ¼ lžičky kurkumy
- kůra ze dvou citrónů
- vanilkový extrakt
- špetka sol
- olej na vymazání
Postup:
Ořechovou moučku smícháme ve větší míse s ostatními suchými ingrediencemi a promícháme. Poté přidáme citronovou kůru, vanilku a špetku soli, přilijeme kefír, kokosové mléko a vejce. Vytvoříme hladké těsto. Ze dvou bílků ušleháme sníh, který jemně vmícháme do hotového těsta. Formu na bábovku si vymažeme olejem a můžeme poprášit zbytkem oříškové moučky. Vlijeme do ní těsto a několikrát zespodu poklepeme, aby se v těstě netvořily bublinky. Takto připravené těsto vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme zhruba 30 minut. Propečenost kontrolujeme pomocí špejle.
Na bábovku je možné nalít i polevu. Tu vytvoříme smícháním rozehřátého kokosového másla s citronovou šťávou.
Dýňovo-čokoládové KETO brownie
Suroviny:
- 200 g pečené dýně (máslová dýně nebo Hokkaido)
- 200 ml kokosového mléka
- 200 g vysokoprocentní čokolády
- 50 ml silné kávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 g kokosové mouky lžička skořice
- ¼ lžičky jedlé sody
Postup:
Nejdříve si upečeme na kostičky nakrájenou dýni. Pokud použijete máslovou dýni, je potřeba ji nejdříve oloupat. Dýni Hokkaido loupat nemusíte. Kostičky dýně pokapejte 2 lžičkami másla a posolte dvěma špetkami soli. Promíchejte a pečte v troubě na 180 °C zhruba půl hodiny do měkka. Nechte vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu (pak odstavte a nechte trochu vychladnout), rozmixujte dýni, kokosové mléko, espresso a citrónovou šťávu. V míse promíchejte kokosovou mouku se skořicí a jedlou sodou. Přidejte směs s dýní a rozehřátou čokoládu. Vše dobře promíchejte a rozetřete do dortové formy. Dejte péct na 160°C (horkovzduch), případně na 180°C horní/dolní ohřev. Asi za půl hodiny by mělo být upečeno. Špejlí to nepoznáte, díky dýni je dezert uvnitř stále vlhký.
Na brownie si můžete udělat také jednoduchý a velmi chutný smetanový krém. Pro přípravu budete potřebovat:
- krémový sýr (např. Philadelphia nebo Lučina) nebo mascarpone
- želatinu
- skořici nebo vanilku
Želatinu si připravte dle návodu na obalu, poté smíchejte s krémovým sýrem či mascarpone. Ochutit jej můžete skořicí či vanilkou. Rozprostřete na dezert a nechte vychladit nejlépe přes noc.